søndag den 4. november 2012

BIOTOP 6



BIOTOP 6 TEORI
Natur og natur-fænomemener.

Jeg vil tage udgangspunkt i temaet VIND & VEJR – det skal være et længere varigt forløb for de store børnehavebørn. Under forløbet er min mål at videregive børnene en viden om VIND & VEJR – og samtidig udarbejde praktiske ting – således at børnene vil drage deres egen erfaringer gennem den praktiske del.
Dette arbejde med VIND & VEJR kan give børnene større forståelse for naturen. Det kan samtidig bidrage til at børnene får en større respekt for naturen, som de kan viderebringe til deres voksne liv.
Aktiviteter jeg vil afprøve med børnene i perioden:

·         Vi vil hver dag lave en vejrudsigt, her vil vi snakke om årstider – og hvad der kendetegner dem. Vi vil tale om hvordan vejret ser ud på pågældende dag – og de vil få kendskab til et termometer. Vi vil sætte det ”rør” op ude på legepladsen, og måle hvor meget nedbør der falder. 

·         Vi vil lave små vindmøller som vi vil sætte ud på legepladen, og holde øje med hvilke der ”blæser” og hvornår.
·         Temaet kan ende ud i at vi vil bygge drager, børnene skal selv gøre det helt fra bunden, den sidste dag skal vi ud at flyve med disse drager. (Her er det vigtigt at børnene inden, har fået en forståelse for hvad det er som får dragen til at flyve. De skulle gerne have opnået en viden om vindretning mm.)

·         Vi vil i samarbejde undersøge Danmarks vindforhold, og hvordan vinden kan læses. 

Her vil jeg beskrive mit pædagogiske forløb med naturfænomener og jeg vil forholde mig til følgende positioner:

En æstetisk og evolutionspsykologisk position
Den første position er den æstetiske og evolution psykologiske position der tage udgangspunkt i at naturen er et godt rum at være i for mennesket. Den æstetiske position fremhæver også, at børn der opholder sig i naturen bliver til sociale, positive, inkluderende, fantasifulde og miljøbevidste børn.
I rapporten fremhæves der at udelivet er et godt rum for pædagogiske arbejde da der er nogle muligheder i dette rum: Færre konflikter - Rolige børn - Koncentrerede børn - Børn der fordyber sig - Børn der leger lange lege - Børn der forvandles fra at være urolige til at være rolige.

En naturvidenskabeligt inspireret position
I denne position er der fokus på læreprocesser. Naturen er et rum hvor der kan opstå god dialog og derigennem god læring. Denne effekt måler samtidig børns færdsel i uderummet. Den omhandler overvejende målinger der vedrører børns motoriske fordele. Børn der bevæger sig meget vil derfor have en bedre motorik. Børnene får i naturen mange konkrete og sanselige oplevelse og det kan dermed være nemmere for børnene at forholde sig til frem for boglig læring.  Naturen er et godt rum og børn bliver sunde, stærke, smidige og gode til at koordinere deres bevægelser. Denne position lægger op til at naturen bør bruges meget i det pædagogiske arbejde. Det omhandler ikke så meget det hvad børn kan lære i naturen men overvejende at kontakten til naturen gør at børnene af egen drift forholder sig dertil.

En position der diskuterer naturen som et særligt rum for læreprocesser
I denne position bliver der argumenteret for at det er godt at have alsidige læreprocesser. Altså en mellemting mellem teoretisk viden og sanselige erfaringer, da man bedre husker konkrete oplevelse bedre end abstrakt viden. Ved at overføre sanselige oplevelser, og teori får børnene den bedste forudsætning for at få den bedste læring ud af dette forløb om VIND & VEJR.

En position der forbinder børns miljøbevidsthed med pædagogisk arbejde i naturen
Denne position har fokus på børns miljøbevidsthed. Ved tidlig inddragelse omkring natur og miljø får børnene en mulighed for at blive særlige bevidste om hvad der er godt for naturen, og hvad der ikke er godt. Samtidig er det med til at give dem en større forståelse, og måske en større lyst til at færdes deri. Naturen er et fantastisk uderum at bruge i forbindelse med leg og læring.

1 kommentar: